Fellegvári Krónikák

A Lauk Solendonban töltött éveinek történeteit tartalmazza a Fellegvári Krónikák.

A következő oldalakon kizárólag igaz történeteket találsz, csak akkor lapozz, ha elég bátor vagy hozzá. Ha úgy érzed, olvass utána, hogy a korábbi nyarak milyen kalandokat rejtettek a Solendonba merészkedők számára. Megismerkedhetsz solendoni lényekkel, szereplőkkel, történésekkel.

"Krónikák tőlünk, mindenkinek"

Dolor Ládája

Szívesen átengedném valamely fellegvári Lard társamnak eme fejezet megírását, de jómagam, Kefir professzor, erre a feladatra is a legalkalmasabb. Alábbi sorokban foglalom hát össze annak rendje s módja szerint az év legfigyelemreméltóbb történéseit.

Emberemlékezet óta nem volt már rá példa, hogy a Fellegvárból küldött Lard delegátus új Lauk kiképzését indította volna el.

Az idei évben ez mégis megtörtént, így Solendonba történő belépésük után Terwin Köve egyből két házba osztotta a Laukat. Voltak, akik az erdőkerülő mesterséget kezdték el kitanulni, mások pedig a pákász tudományokban merültek el.

A képzésük elején megtudták, hogy élt egy nagyhatalmú varázsló, becses nevén Dolor, aki a ládájában tartotta a leerősebb fűszereit, bájitalait, receptjeit. Mivel különösen ritka és különleges anyagokat tárolt a ládában, mindig alaposan lezárta azt. Egy nap azonban sajnos ezt a ládát ellopták tőle, és örökre nyoma veszett.

Nem telt el sok idő, míg arra lettek figyelmesek a Lauk, hogy a tartomány területéről folyamatosan különböző tárgyaknak nyoma veszik. Mindamellett, hogy próbálták kideríteni a tolvaj személyét, kemény munkával kigyógyították Ugye-Bár királyt a naszinimörü csípéséből, legyőzték Behemót Admirális támadását és segítettek az Idiosztáriusz varázslótanácsnak új vezetőt választani. Az erdőkerülők és a pákászok képzésük alatt különböző számkombinációk birtokába kerültek, amiket közösen gyűjtöttek egy kódexben.

A sorozatos lopkodások miatt végül arra jutottak a Lauk, hogy a Lardok segítségével egy varázstotemet állítanak fel a tolvaj ellen. Azonban a varázslás közben hibát vétettek, így másnapra a totemnek is lába kélt (bezzeg ha én, Kefír professzor ott lettem volna, ilyen nem történik meg).

Másnap a szomszéd falu rendőrkapitánya segítséget kért a Lauktól. A nagy vásáron szintén el akartak tulajdonítani egy hatalmas értékű kincset, de az utolsó pillanatban a rendőrnek sikerült vesztegzár alá tennie a teljes piacot, így a tolvaj is bent rekedt.

A lauk ügyesen kinyomozták, melyik gyanúsított a rabló, elfogták, és ő bevallotta, hogy tudja, hol van elásva Dolor ládája. A kinyitásához szükséges számkombinációt szerette volna megszerezni a Lauktól.

A történtek után a tolvajt átadták a rendőrkapitánynak, majd a Lardok vezetésével a Lauk eltúráztak Dolor Ládájának helyszínre, kiásták, és kinyitották.

A benne lévő ereklyék és maga a Láda a bejegyzés megírásakor megtalálható a Fellegvári kiállítóterem lezárt részében.

A bejegyzést írta: Kefír professzor /Fellegvári magisztrátusz/

A Beteljesítő sorsa

Minthogy erősen a szívemen viselem a solendoniak tetteit, így különösen fontosnak vélem megörökíteni azokat az utókor számára. Tudomásomra jutott, hogy Anúra teremtményei idén megmentették Solendont, ezért az alábbi sorokban foglalom össze a lényegesebb tudnivalókat.

Mint azt valamennyi solendoni lakos tudja, létezik egy ősi prófécia, miszerint él egy gonosz téli lény, ami képes örökre száműzni a nyarat Solendonból, hogy teljes évben Terwin teremtményei vehessék birtokukba a világot. A jóslat szerint egy nap egy elkeseredett nyári ember meg fogja idézni ezt a szörnyet, és ezzel beteljesedik a jóslat, eljő az örök tél.

Miután a szitakötők idén nyáron is elvezették a Laukat és Lard kísérőiket Solendonba, megalakult a három ház, hogy a Lardok 3 mesterséget taníthassanak a Lauknak: Talponállók, Szellemtők, Naplopók.

Később a Lauk kiderítették, hogy a prófécia vizsgálóinak egy bizonyos köréből alakult egy titkos szekta, aminek a tagjai arra esküdtek fel, hogy felkutatják és elkapják a megkeseredett nyári lényt, mielőtt megidézné a gonosz téli rémet. A keresett személyre Beteljesítőként kezdtek el hivatkozni.

Az ifjoncok hosszú kalandok során megfejtették, mikor készül a Beteljesítő megidézni a téli szörnyeteget. Közben öntelt koboldoknak segítettek, felgöngyölítettek egy gyilkosságot, és becsületesen tanulták a 3 mesterséget.

Sajnos a szertartás napján azonban hibáztak, és a Beteljesítő kicsúszott a markukból. A Sirchade-szekta (/sirkád/) meggyanúsította és erőszakkal elhurcolta az egyik Lardot, mert a bizonyítékaik arra engedtek következtetni, hogy ő a Beteljesítő.

Hogy helyre hozzák, amit elrontottak, a Lauk Anurától kértek segítséget, aki válaszul megidézte a szekta által az évszázadok alatt megölt áldozatokat. A holtaktól megszereztek egy varázsigét, mellyel vissza tudják pörgetni a napot, hogy kijavíthassák a hibát.

A varázslathoz azonban szükség volt a 3 ház által egész héten gyűjtött kincsekhez, melyekről a házak önként lemondtak a nemesebb cél érdekében.

Miután egy szertartás keretében sikeresen visszapörgették az időt, a napot újra élve sikerült elkapniuk a Beteljesítőt, és megmenteni Solendont.

Ahogyan az a Fellegvár tudomására is jutott, a beteljesítő is szekta tag volt, aki jó szándékkal csatlakozott hozzájuk, de miután a szekta meggyanúsította és megölte a lányát, elkeseredettségében bosszút akart állni a világon beteljesítve ezzel a jóslatot.

A beteljesítőt végül elküldték hozzánk a Fellegvárba, hogy a Lardok tanácsa döntsön sorsáról.

A bejegyzést írta: Berzelóniai Theodóziusz /SoleTörténész/

A három sötét jogar

"Igaz hőstettet csak az igaz lelkűek vagy a teljesen bolondok visznek véghez. Bármelyik kategóriába is esik az illető, a hála maradéktalanul kijár neki" - szól az ősi idiosztáriumi varázsló közmondás, aminél, ha keresnék se találnék olyat, amely pontosabban írja le a jelenlegi helyzetet.

A Fellegvári mesterekből álló Lardképző főosztály döntése alapján a tavaly bizonyított hőstett jutalmaként ebben az esztendőben minden Lau ugyanazt a mesterséget tanulta, ez pediglen a legátusi szakma volt. A Terwin köve által beosztott 3 ház három égtáj felé vette a hét elején az irányt: Dél, Kelet és Nyugat. Az első nap a legátusi házak 3 különös varázstárgyat találtak a környező erdőkben. Az országgyűlés során Svindli felszólalt, hogy ő már látott hasonlót a tanulmányai során, és ezek sötét emlékhordó jogarok. Közösen úgy döntöttek, hogy az esti tábortűznél megtekintik, milyen emléket hordoz az első jogar.

A tűznél 2 lard egyszerre fogta meg a jogart, így az emlék a testüket felhasználva elevenedhetett meg. A történetben egy hataloméhes alak készült kivégezni régi barátját, aki megkérdőjelezte döntésének helyességét. A másik két jogart hiába próbálták megtekinteni, nem reagáltak az érintésre.

Másnap a Lauk megismerkedtek a macskaemberekkel, akik a Krokodil Istent tisztelve furcsa társadalmi rendszerben élnek. A macskaemberek egy kiválasztott csoportja, a Gyeduk birtokolják a kizárólagos jogot, hogy a Krokodil Isten üzeneteit megfejtsék és közvetítsék a többiek felé. A Lauk a Lardokkal együtt részt vettek a Krokodil Isten tiszteletére megrendezett éves fesztiválon, majd később segítettek a Gyeduknak különböző feladatokat teljesíteni.

Idővel a Lauk átláttak a szitán, hogy a Gyeduk kihasználva különleges helyzetüket elnyomásban tartják a macskaembereket, és nem a Krokodil Isten üzenetét adják tovább a népnek, hanem a saját akaratukat közvetítik csupán. Leleményes trükkel elcsenték a legutóbbi ilyen levelet a Gyeduktól, és átadták a macskaembereknek, akik fellázadtak a zsarnokság ellen.

A második jogarban lévő emlék bajban lévő, segítségre szoruló lényeket vetített a Lauk elé. Kisvártatva megismerkedtek a háromszemű nemzettséggel, akik egymástól teljesen elszigetelve, nomád életformát folytatva élnek. A lauk részt vettek az évenként megrendezett háromszemű nagygyűlésen, ami az egyetlen alkalom, amikor ezek a különc lények mégis találkoznak egymással. Sok fontos dolog között szavazással eldöntötték, mely bájitallal gyógyítják meg rejtélyes körülmények között rosszul lett, haldokló társukat. Sajnálatos módon a tanács rosszul döntött, így a bájital hatása csak rontott a beteg helyzetén. Éjszaka a Lauk bátorságukról tanúbizonyságot téve megszerezték az ellenszert egy félelmetes szörny barlangjából, ezáltal meg tudták gyógyítani a háromszeműt.

Később a Lauk megmentették a háromszemű nemzettséget azáltal, hogy megakadályozták a szivárgó mérgesgáz terjedését, ami több háromszeművel is végzett korábban.

A harmadik jogart megtekintve egymással pénzen vitatkozó alakokat láttak a Lauk. Eztán ismerkedtek meg a zöldhámú fajokkal, akiknek mindennél fontosabb az üzlet és a pénz. A Lardokkal együtt több millió zöldhasút gyűjtöttek, majd éjszaka egy titokzatos vándorpiacra látogattak el a Lauk, ahol elkölthették a megszerzett pénzüket. A piacnak rendőri rajtaütés vetett véget, mely során a rendorkok erőszakkal elraboltak több goblin kofát, őket azonban később a Lauk kiszabadították a börtönből.

A kaland végén kiderült, hogy az emlékeket a téli nérdek juttatták át a nyári világba a lardoknak.

Ilyen esetről nincs a Fellegvárban korábbi feljegyzés.
Kivizsgálandó.

A bejegyzést írta: Hector van der Meer /Trollügyi kapcsolatok – főosztályi szakreferens/